Zoeken...
Uitgelicht
home > Vivolanda
Charlotte Bleeker

Haal de herfst in huis

07 oktober 2015 - Charlotte

Ik probeer het altijd zo lang mogelijk uit te stellen. Ik wil het gewoon niet! Mijn dochter vroeg er al een paar dagen naar. En ik moest haar ook wel gelijk geven. Ik kon er nu echt niet meer onderuit. Het was de laatste dagen zo koud ’s ochtends, dat we wolkjes konden blazen. Dus ja, ik heb de winterjassen van zolder gehaald. Ook ik moet er aan geloven. Ik, die het hele jaar uitkijkt naar de zomer. De zomer is nu definitief voorbij. Het is herfst.

Oke, ik mag niet zeuren. De herfst is niet alleen maar koud, somber en nat. Want moet je kijken wat een prachtige dagen we hebben gehad! Strakblauwe lucht en ’s middags gingen de temperaturen zo weer richting de 20 graden. Gauw die winterjas weer uit en genieten van het warme herfstzonnetje. 

Ik merk dat ik meestal zo tegen de herfst zin krijg om alles weer een beetje te veranderen binnenshuis. Nieuwe kussenhoesjes of kaartjes en er komen weer kandelaars en waxinelichthouders te staan. Alles om het binnen nog wat knusser en dus uitnodigender te maken. Zodat het niet zo erg is om binnen te moeten blijven als het buiten weer eens flink te keer gaat. Knus op de bank kruipen, onder een dekentje, kop thee erbij. Heerlijk!

Nu liep ik al een tijdje met het idee om nieuwe waxinelichthouders neer te zetten. Maar wat voor soort? Ik heb liever niet die geijkte ronde glazen houdertjes die je overal ziet. Ik hou wel van industrieel, en het idee groeide om ze zelf te maken van cement. 

Ik had natuurlijk bestaande vormpjes kunnen gebruiken. Bakjes, blikjes of zelfs wc-rolletjes. Alles kan. Maar het leek mij wel leuk om ze in de vorm van een diamant te maken. Zodra je er eentje op z’n zij legt, is het dan ook meteen een leuk object. Helemaal hip tegenwoordig!

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is: een mal (ik maakte de mal van karton), zandcement, water, een teiltje om alles in te mixen, een oude lepel, een maatbeker en eventueel een schuurpapiertje.

Zorg ervoor dat je het zandcement volgens de gebruiksaanwijzing mengt met de juiste hoeveelheid water. Vul je mal hiermee tot aan de rand. Druk tussentijds goed aan met de achterkant van de lepel, zodat er overal cement komt. 

Schep nu in het midden wat zandcement eruit, pas eventueel met een waxinelichtje of je er voldoende uit hebt geschept. Als je tevreden bent, moet het minimaal 3 dagen drogen. Haal de mal los. Is het nog een beetje nat, dan is dat niet erg. Het is stevig genoeg om verder te drogen zonder mal. Zodra hij volledig is uitgehard, kan je de randen een beetje bijschuren met een fijn schuurpapiertje. That’s it, meer werk is het niet!

Ik ben er helemaal blij mee. Ze staan prachtig. Overdag als object en ’s avonds staan ze te stralen met de andere kaarsen. Het is nu heerlijk thuiskomen als de dagen kouder worden en het vroeg donker wordt. Ik krijg al bijna zin in het gure herfstweer!

 

Share on Facebook
Share on Twitter