Zoeken...
Uitgelicht
home > Vivolanda
Charlotte Bleeker

Maak je eigen voederhuisje

03 november 2016 - Charlotte

Ben jij al naar het bos geweest? Wat is de natuur toch prachtig in dit jaargetijde. De verschillende kleuren bladeren aan de bomen, van groen tot rood en goudkleurig. De grond bezaaid met kastanjes, takjes en bladeren en de vogels die zich klaarmaken voor hun tocht naar het zuiden. 

Met een strakblauwe hemel en de zon in je gezicht, zijn dit de heerlijke momentjes in de herfst om even helemaal niks te moeten. Alleen maar genieten van alle geuren en kleuren.

Mijn dochter en ik nemen meestal een tas mee als we naar het bos gaan, zodat we een beetje bos mee naar huis kunnen nemen. De mooiste bladeren en takjes verzamelen we. Eenmaal thuis kunnen we ze dan een mooi plekje geven of er wat leuks mee knutselen, zo ook afgelopen keer. De blaadjes liggen nog te drogen tussen keukenpapier en dikke boeken. Maar met de takjes zijn we al aan de slag gegaan.

We hebben besloten voederhuisjes te maken voor de vogels die hier blijven overwinteren. Lekker voor de vogels en leuk voor ons om al die verschillende vogels in de tuin te zien.

Wat je nodig hebt: lege blikjes, een paar verzamelde takjes uit het bos, vogelvoer, frituurvet en een plank van 60cm. Verder heb je een pan nodig en een lijmpistool. Ik gebruikte mijn lijmpistool van Stanley.

Maak de takjes de juiste lengte (lengte van het blikje + nog wat extra zodat het uit het blikje steekt). Lijm de takjes vast in de blikjes met het lijmpistool. 

Laat het frituurvet smelten. Het frituurvet hoeft niet heet te worden. Doe het vuur uit zodra het vet is gesmolten en strooi het vogelvoer erbij. Gebruik ongeveer evenveel vogelvoer als frituurvet.

Zodra het vogelvoermengsel begint te stollen kun je het verdelen over de blikjes. Ik heb de blikjes schuin gehouden, zodat ze niet helemaal vol hoeven. Zorg er wel voor dat de stokjes zich aan de onderkant bevinden, hier gaan de vogels namelijk straks op zitten. Als het vogelvoer helemaal afgekoeld en hard is, gebruik je het lijmpistool om de blikjes vast te lijmen op de plank. Nu nog een haakje aan de achterkant van de plank bevestigen en je voederhuisjes zijn klaar!

Ook al is er buiten nog genoeg voedsel voor de vogels te vinden, wij hebben hem wel alvast opgehangen. Het staat namelijk zo leuk en wie weet komen er dan toch alvast wat vogels op af. Kunnen we nog fijn verder genieten van de mooie natuur, nu ook een beetje in onze eigen achtertuin!

 

Share on Facebook
Share on Twitter