Zoeken...
Uitgelicht
Informatie i.v.m. coronavirus (COVID-19) - Mogelijke vertraging bij levering - Klik hier voor actuele informatie en veelgestelde vragen.
home >
Voorjaarsschoonmaak
Header voorjaarsschoonmaak

Haal de Lente in huis

Je weet dat het tijd is voor de voorjaarsschoonmaak als de vogels weer beginnen te fluiten, er langzaam weer bloemen en blaadjes aan de bomen komen, de dagen langer worden en wanneer je door de eerste zonnestralen het stof door je huis ziet vliegen. De lente komt eraan! Dit is het geschikte moment om jezelf te wagen aan de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak.

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Haal de juiste spullen in huis, gooi onnodige spullen weg, ruim je troep op en begin effectiever aan de schoonmaak!

Checklist: check!

Maak voor jezelf een checklist met welke schoonmaakspullen je nodig hebt per kamer. Wij hebben een basislijstje samengesteld om je een beetje op weg te helpen.

Schoonmaakmiddelen:
 • Allesreiniger met een fris geurtje
 • Antikalkmiddel
 • Glasreiniger
 • Afwasmiddel
 • Chloor
 • Toiletblok
 • Schoonmaakazijn
 • Vloerreiniger
 • Vloeibaar schuurmiddel
 • Handzeep
 • Spiritus
Schoonmaakspullen:
 • Microvezeldoekjes (meerdere)
 • Schuursponsjes
 • Raamwisser
 • Zeem
 • Dweil
 • Emmer
 • Afwasborstel
 • Stofzuiger en benodigdheden
 • Bezem
 • Stofdoekjes
 • Stoffer en blik

Zorg dat je goed eet en drinkt gedurende de dag, want je verbruikt veel energie. Een lekker (opruim)muziekje mag daarnaast ook niet ontbreken.


Veel succes!
Badkamer

Begin met de badkamer. Dit heeft te maken met bepaalde producten/schoonmaakmiddelen die je moet laten intrekken en inwerken. Tijd is immers kostbaar tijdens deze grote schoonmaak. Voordat je begint met het poetsen van de badkamer is het handig om alle obstakels op te ruimen of tijdelijk buiten de badkamer te bewaren.

Tip: Gooi alle lege shampooflessen weg en doe de volle shampoo- en zeepflessen in een mandje.

Zo kun je alles goed schoonmaken en staat niets je nog in de weg.Badkamer mandje

In de badkamer heb je veel kranen en daarom vaak te maken met vocht. Hierdoor ontstaat kalkaanslag. Spray met een antikalkspray op de plaatsen waar kalk op kan zitten, zoals de kranen, wc-pot, douchekop en de tegels. Je kunt dit het beste ±30 minuten laten intrekken en daarna afspoelen met water.

Tip: Maak je wasmachine schoon, van buiten én van binnen.

De buitenkant maak je schoon met een sopje en een allesreiniger. Stel een wasprogramma in op 90°C (zónder kleding) en voeg eventueel een wasmachinereiniger of een vaatwastablet toe om de binnenkant te reinigen.

Badkamer
Slaapkamer

Dit is het perfecte moment om je kledingkast eens flink uit te mesten! Gooi oude kleding en kleding die je niet vaak draagt weg en maak ruimte voor al je zomerkleding. Het opnieuw indelen van je kledingkast lijkt onbegonnen werk. Daarom is hier een handig stappenplan. Je kast was nog nooit zo netjes!

 1. Haal alles uit de kast, letterlijk.
 2. Sorteer en categoriseer al je kleding. Belangrijk: sorteer hierbij ook op seizoen.
 3. Kleding die je niet meer past of een lange tijd niet meer hebt gedragen, gooi of geef je weg. Het neemt overbodige ruimte in.
 4. Vouw al je kleding netjes op en hang jurkjes, bloesjes, etc. aan hangers. Het scheelt een hoop ruimte in je kast als je kleding netjes is opgevouwen.
 5. Voordat je je kast weer inruimt, stofzuig je je kast eerst even uit en haal je er een doekje door.

Klaar is Kees!

Tip: Leg een lekker ruikend stuk zeep tussen je kleding.
Zo krijgt het een heerlijk fris geurtje dat je al ruikt als je je kast opendoet.

Nu is het tijd voor je bed en je matras. Haal je dekbedovertrek, kussens en onderlaken van je bed. Bestrooi je matras met een grote hoeveelheid bakingsoda. Dit kun je de hele dag laten intrekken en vervolgens met de stofzuiger weghalen., Nu is je bed heerlijk fris! Als je matras er geschikt voor is, kun je hem eventueel omdraaien.


Slaapkamer
Woonkamer

De woonkamer is de plek waar je samenkomt en de meeste tijd doorbrengt als je thuis bent. Het is nú tijd om hier eens flink op te ruimen en schoon te maken. Eerst het moeilijkste: opruimen en overbodige spullen weggooien! Bekijk wat er kan blijven en wat weg mag. Doe deze spullen eventueel in dozen en breng ze naar de kringloop of het plaatselijke milieupark.

Tip: Zet een verse bos bloemen neer om alvast in de lentestemming te komen.

Woonkamer planten

In de kussens, gordijnen en vloer- en tafelkleden kan zich flink wat stof nestelen. Bekijk of je deze kunt wassen en doe ze in de wasmachine. Als je een bank hebt met afneembare hoezen kun je deze uiteraard ook een wasbeurt geven. Neem ook gelijk de handdoeken, badmatten en plaids mee.

De voorjaarschoonmakers met huisdieren, haal een kleefroller langs je bank, stoelen en kleding om alle losvliegende haren weg te halen. Veel huisdieren verliezen in deze periode van het jaar hun wintervacht.

Ga vervolgens aan de slag met een sopje en een microvezeldoekje. Neem alle oppervlakken, hoeken en deuren en af. Neem ook gelijk de kasten, stoelen, en kozijnen mee. Daarna kun je misschien nog een kijkje nemen onder én op de kasten, want hier hoopt zich veel stof op. Vergeet niet om ook alle elektronica schoon te maken met een droge doek.

Tip: Deurposten, lichtknopjes en handvaten zitten vol bacteriën.
Gebruik een goede allesreiniger en maak ze grondig schoon.

Keuken

De keuken is een van de lastigste ruimtes om op te ruimen en schoon te maken. Je kunt daarom het best eerst alles opruimen, ordenen en uitzoeken, en daarna grondig schoonmaken. Begin als eerste met het ontdooien van de vriezer. Tegen de tijd dat je klaar bent met de rest van de keuken is deze ontdooit. Gooi alles wat er langer dan drie maanden in ligt weg (dit geldt ook voor de koelkast). De rest kun je tijdelijk in de koelkast bewaren. Om het water uit de vriezer op te vangen, kun je bakjes neerzetten en handdoeken rond de vriezer leggen.

Tip: Plaats een koelkastei in je koelkast. Dit zorgt voor een lekker geurtje!

Keuken koelkast

Ruim alle lades en kastjes uit, bekijk wat er weg kan en maak ze vanbinnen gelijk schoon met een allesreiniger. Gooi alles wat over de datum is weg, orden alle etenswaren in mandjes en sorteer kruiden op soort.

Tip: Als je een kastje aan het opruimen bent, haal hem dan helemaal leeg en maak hem gelijk schoon!

Keuken aanrecht


Zo, nu de keuken helemaal opgeruimd is, kun je beginnen aan het grove schoonmaakwerk. De kastjes heb je als het goed is vanbinnen al gedaan. Haal een doekje met allesreiniger langs alle kastdeurtjes en maak vooral de handvaten goed schoon. Haal de koelkast helemaal leeg, maak de planken schoon met een sopje (met azijn, want dit doodt bacteriën) en haal een doekje door de koelkast. Neem ook gelijk de vriezer mee (zet eventueel de koelkast uit om stroom te besparen).

Tip: Zoek al je favoriete recepten bij elkaar en stop ze in een map. Zo heb je een persoonlijk kookboek met favoriete gerechten.

Kookboek
tips van de vivolanders
 • Gouden tip
  Kalk aan de kranen gaat er gemakkelijk af als je antikalkmiddel in een boterhamzakje met een elastiekje vastmaakt aan de kraan. Enkele uren laten inwerken en weg is de kalk. Ideaal!
 1. Dubro Citroen op een washandje is perfect voor: vlekken in kleding, vlekken op de bank, stoelen, ramen, vloeren, echt vieze dingen, noem maar op. Doe het onverdund op een washandje en poetsen maar. Bij vlekken in kleding kun je het puur erop doen. Even laten intrekken en weg is het vuil.
 2. Geweldig! Het ramenlappen met een ui: feilloos zonder strepen. Een mooi begin van de schoonmaak.
 3. Elk (voor)jaar de matrassen bestrooien met Biotex en een halve dag laten inwerken. Daarna goed stofzuigen en je matrassen zijn weer als nieuw!
 4. Dweilen met warm water is een van de meest gemaakte fouten ooit. Gebruik dus koud water. Maar waarom precies? Warm water verdampt sneller en zo blijven er zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen. Weer geen streeploze vloer! Het is beter om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.
 5. Wat ook heel belangrijk is, is het goed schoonmaken van de wasmachine. Draai hem één keer per maand op 90 graden met een vaatwastablet in de trommel. Zo blijft hij schoon en fris.
 6. Branders van het gasfornuis niet meer schoon te krijgen? Leg ze voor een nachtje in de alcoholazijn. De volgende dag goed afspoelen en schoonvegen met een sponsje.
 7. Als je een schrootjesplafond hebt, kun je deze het best elk jaar één keer schoonmaken met St. Marc. Heel goed spul! Neem wel de poedervorm, die ruikt minder sterk dan de vloeibare versie. Het plafond blijft heel lang schoon!
 8. Groene zeep is perfect om van alles mee schoon te maken. Je kunt er vlekken uit kleding mee verwijderen of het in een sopje gebruiken om groene aanslag van je schutting af te halen. Ook kun je je sneakers ermee schoonmaken en weer mooi wit krijgen. Het is fijn in gebruik ruikt heerlijk fris en is heel goed betaalbaar.
 9. Vlekken en vingerafdrukken op roestvrij staal? Druppel een beetje olijfolie op wat keukenpapier en wrijf hiermee in no time de vlekken weg. Bijkomend voordeel: de oppervlaktes glanzen je tegemoet en blijven langer schoon!
 10. Als je een terras hebt waar je niet hoeft te komen, kun je dit in de winter afdekken met zand. Na het vegen in het voorjaar komt het er prachtig onder vandaan. Zo hoef je niet met agressieve goedjes aan de slag!
collage foto's
function OnLoad() {setNavLocation('Voorjaarsschoonmaak');}