Zoeken...
Uitgelicht
home > Vivolanda
Charlotte Bleeker

Maak je tuin lenteklaar!

14 april 2015 - Charlotte

Ik ben niet echt een ochtendmens. Als de wekker gaat, draai ik me het liefste nog even om en snooze ik de wekker. Was ik de avond ervoor nou maar wat eerder gaan slapen. Maar de laatste tijd word ik zelfs al voor de wekker wakker. Of ik dat erg vind? Het komt doordat de vogels mij al fluitend wakker maken. En laat ik dat nou heerlijk vinden! Dat betekent namelijk dat de vogels terug zijn uit het zuiden en dat dus de koude dagen voorbij zijn. De winter is weg! Het is lente! 

Wat heb ik hier naar uitgekeken zeg! Natuurlijk, de winter en herfst hebben ook zo hun charmes, maar geef mij maar de lente hoor! Het blijft langer licht, de temperaturen gaan weer omhoog. ’s Ochtends lekker op de blote voetjes naar buiten, en met de zon in je gezicht je kopje koffie drinken. Wat wil je nou nog meer?

Alleen als je zo naar buiten kijkt, ziet het er in de tuin, op z’n zachts gezegd, nog niet echt fris uit. Een beetje troosteloos. Niet echt uitnodigend om daar nou te genieten van dat kopje koffie. De winter is dan wel weg, hij heeft wel zijn sporen nagelaten. Dus de koffie moet nog even wachten. We moeten eerst aan de slag in de tuin. 

En echt waar, je bent er heus geen hele dagen mee bezig. Met deze 5 handige tips, zelfs als je geen groene vingers hebt of wanneer je niet van tuinieren houdt, heb je in korte tijd weer een fijne tuin.

1: Allereerst is het belangrijk dat alle dode bladeren en takken weggehaald worden. In de herfst kan je dat mooi allemaal laten liggen, scheelt een hoop werk, want het beschermd de planten tegen de vorst. Maar zodra de kans op vorst voorbij is, mag het allemaal weg. 

2: In maart en april kunnen de meeste planten en bomen gesnoeid worden. Let op dat je niet te kort snoeit, dan zullen er geen bloemen meer komen. Dit is vooral bij de lavendel en de hortensia het geval. Twijfel je hoe je bij jou moet snoeien? Zoek het voor de zekerheid even op of vraag het na bij een hovenier of tuincentrum.

3: Door het lentezonnetje begint het onkruid nu ook al aardig te groeien. Hoe eerder je dit weg haalt, hoe minder sporen en zaden er zijn. De kans dat het onkruid ook op andere plekken op komt, blijft daardoor kleiner. Scheelt ook weer werk!

4: Heb je gras? Dan zal je zien dat het alweer aan het groeien is. Gras groeit namelijk al bij 5 a 6 graden. Je kunt het nu al maaien en na deze eerste maaibeurt kan je het gras gaan bemesten. Gebruik na de winter mest waaraan kalk is toegevoegd. De kale plekken kan je nu eventueel ook weer opnieuw inzaaien.

5: Nu kan je de hogedrukreiniger erbij halen. Spuit alle terrastegels weer prachtig schoon. Ook de schuttingen en eventueel je houten tuinmeubels zullen een groene waas hebben, deze kan je dan meteen meenemen. Kijk wel uit dat je het hout niet beschadigd. Gebruik anders een borstel en wat schoonmaakazijn. 

Nou, dat viel best mee toch? En moet je nu eens om je heen kijken. Wat een verschil he? Ik word hier zo blij van! En het mooie is, als je nu eens in de 5 weken een dag uittrekt om in de tuin aan de slag te gaan, zal je zien dat je tuin zo mooi blijft, en dat het niet eens zoveel werk is.

Tijd om te gaan genieten van je welverdiende kopje koffie!

 

Share on Facebook
Share on Twitter