Zoeken...
Uitgelicht
home > Vivolanda
Charlotte Bleeker

Ons eigen insectenhotel

01 juli 2015 - Charlotte

Het is weer de tijd van de vliegen, de bijen, de hommels en straks weer de wespen. He bah, hoor ik de meesten alweer denken. Insecten zijn niet ieders lievelingsdieren. Maar ze zijn wel belangrijk! Lieveheersbeestjes en vlinders zijn nog leuk om te zien, maar de rest? Tja, ook die zijn belangrijk. Oorwormen en gaasvliegen eten bladluizen. Vogels eten weer insecten. En de bijen, hommels en wespen bestuiven de bloemen, waardoor alles blijft groeien en bloeien. En wist je dat er zelfs medicijnen van bepaalde insecten worden gemaakt? We kunnen dus echt niet zonder ze. Tegenwoordig hebben we steeds meer betegelde -en keurig opgeruimde tuinen. En laten de insecten daar nu niks mee kunnen. Die snakken naar een hoopje bladeren en dode takken. Dat is een van de redenen dat het niet zo goed gaat met de insecten. Dus laten we de insecten een handje helpen!

Ik snap dat je nou niet zit te wachten op een berg troep in je tuin. Maar met een insectenhotel maak je de insecten net zo blij als met die berg troep. Alleen ziet het er voor ons veel leuker uit om naar te kijken. Je kunt zo’n hotel natuurlijk kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. En dat is echt niet zo moeilijk.

Ik ging samen met mijn dochter aan de slag. De Dremel Multitool kwam hierbij goed van pas. Hiermee kun ja namelijk heel eenvoudig allerlei doe-het-zelf-klusjes aanpakken. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken om dingen uit te snijden, te schuren of te slijpen. Ideaal dus voor het maken van ons insectenhotel!

We hadden besloten om 4 kamertjes te maken van elk ongeveer 10x10cm. Het hout om de kamertjes te maken heb ik bij de bouwmarkt gehaald. Zorg ervoor dat je onbehandeld hout gebruikt. Dus niet geïmpregneerd en ook niet geverfd. Sommige insecten eten ervan, en je kan je wel voorstellen dat dat niet goed voor ze is.

De kamertjes hebben we op een dikke tak geschroefd. Allemaal net iets naar beneden gericht, zodat de regen er niet in kan komen. Toen we dat gedaan hadden, konden we ze gaan vullen. Elk insect is anders, dus je hebt voor elk insect weer andere materialen nodig. Lieveheersbeestjes en oorwormen kruipen graag tussen dichte en natuurlijke materialen. Voor hen hebben we een kamertje met bladeren gemaakt en een kamertje met takken. Ze zullen er gaan overnachten, maar straks ook overwinteren. De gaasvliegen hebben een kamertje met hooi gekregen. Zij zullen er vooral gaan overwinteren. En de bijen, hommels en wespen kruipen in de gaten van het blok hout om daar hun eitjes te leggen. De gaten kun je het beste maken met boren van verschillende diameters. Bijen zijn tenslotte niet allemaal even groot.

Toen ook de kamertjes gevuld waren, was het alleen nog belangrijk om een uithangbord te maken. Want ja, ze moeten het hotel natuurlijk wel kunnen vinden! Mijn dochter heeft de tekening gemaakt. En ik heb met mijn handige multitool haar tekening in een stuk hout gegraveerd. Wij vinden dit toch wel het mooiste hotel uit de buurt. We zijn benieuwd hoe lang het duurt voor we bezoek gaan krijgen!

Share on Facebook
Share on Twitter